06. Utställning

Hur går en utställning till? Del 1

2008-04-10 12:26 #0 av: Natali

En liten serie, i tre delar, om hur en kattutställning går till. Det blir dock mest SVERAK, då jag själv, tyvärr, inte varit på en IDP utställning än.

 

Medlem i en Klubb.

För att få ställa ut din katt måste du först bli medlem i en klubb. Det finns två olika förbund, SVERAK och NordiskaIDP. Följ de respektive länkarna, så hittar du information om de olika lokala klubbarna. Bra att veta är att du som SVERAK medlem får ställa ut på IDP utställningar, men tyvärr inte tvärt om.

Hitta en utställning.

När du väl ha blivit medlem i en klubb är det dags att hitta en utställning. Här hittar du en lista med aktuella utställningar, båda förbunden. Gå annars in på de aktuella förbunden via länkarna till höger och klicka vidare på utställningar.

Anmälan.

När du nu hittat en utställning som du vill gå på så är det dags att anmäla. Bra att veta är att du behöver vara ute i god tid, för att säkert få plats (i alla fall i SVERAK). Anmälningsblanketter: Sverak- PDF-fil och Word-fil. IDP- PDF-fil och Word-fil. (En annan blankett för högre klasser inom IDP). DÅ jag tyvärr aldrig själv har ställt ut någon katt inom IDP så kommer jag vidare redogöra för hur det går till inom SVERAK.

På anmälningsblanketten skall du först fylla i uppgifter om klubben och utställningen, även vilket datum. Du skall fylla i en blankett per dag (och klass) som katten skall tävla i. Så ställer du din katt två dagar är det två blanketter som skall fyllas i. Vidare är det sedan uppgifter om din katt. Namn, födelsedatum, stam osv. Viktigt är också att notera de regler som gäller för att få ställa ut sin katt. (via länken hittar du även mer info, detta är dokc inte hela regleverket. Observera att det gäller 15 dagars karens vid alla veterinära ingrepp, vaccination som medicinering!).

Om du ställer katten i åldern 3-6 månader så skall det stå 12 i rutan med klass. Är katten 6-10 månader så är det klass 11 som gäller. Först när katten är över 10 månader räknas den som vuxen och kan ta certifikat. Då tävlar den i klass 9, som är öppen klass, resp. klass 10 för kastrerade katter. Om katten tävlar inom olika färggrupper så skall den respektive gruppen skrivas i rutan "Ev. Grupp". Här hittar du de grupper som Sphynx, Don sphynx och Peterbald tävlar inom i SVERAK. Här hittar du inom IDP. Vidare så skall du fylla i om katten skall dela bur med någon annan katt. I en dubbel bur får det högst sitta 3 stycken katter. (En hona med kattungar får dock vara fler.) Sedan vem som har fött upp katten, och adress. Sedan kommer dina uppgifter och en underskrift. (Allt detta gäller för SVERAK anmälningsblankett!)

Anmälan skall nu skickas till din klubbs utställningssekreterare! Som i sin tur skickar vidare till aktuell klubb. Detta görs för att klubbsekreteraren skall bekräfta att du tillhör klubben.

Samtidigt som du fyller i anmälan skall anmälningsavgiften. Det står på utställningsinbjudan när anmälningstiden är, och vilket bank-giro eller postgiro som skall betalas in till. Där hittar du även summan, per katt och dag. Det är viktigt att inte anmäla för sent, för då kommer man ju inte med. Det är även viktigt att inte betala in, och anmäla för tidigt heller. Jag brukar försöka skicka in anmälan, och betala in avgiften första dagen man kan anmäla. Då är jag förhoppningsvis säker på att komma med.

 

Nästa del. Förberedelser, Dagen D och Incheckning.

 

Relaterade länkar

Av: Natali

Datum för publicering

  • 2008-04-10

 

 

Natali /Natta, Sajtvärd på Sphynx I Fokus.

www.fylgias.com

Anmäl
2008-04-10 15:27 #1 av: kissan78

Jättebra med en artikel som steg för steg beskriver hur man ska gå till väga!

S*Kattmillas Cornish Rex & Sphynx  
www.kattmillas.se

Anmäl
2008-04-10 22:38 #2 av: BareEssentials

Om man reggar sina katter i tex TICA eller WCF får man ställa på IDP utan problem men behöver för att ställa i Sverak lösa en utställningslicens per katt och år.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.