02. Skötsel och Omvårdnad

Råd vid bad och rengörning av din Sphynx.

2008-01-05 22:35 #0 av: kissan78

Varför skall en Sphynx badas?Hur gör man och vad ska man tänka på? Vad skall man använda sig av för schampo? Här kommer lite tips och ideer baserat på mina egna erfarenheter.

Eftersom sphynxen inte har någon päls så behöver den badas oftare än andra katter, pälsoljan (som alla katter producerar) kan kännas kladdig och den fastnar lätt på textilier där katterna ligger. Det är väldigt individuellt hur ofta man behöver bada katten, allt från någon gång i veckan till någon gång per månad, ibland ännu mer sällan. Öronen, ögonen och klofalsarna behöver rengöras regelbundet, om man har det som en daglig rutin att kolla igenom katten vid någon av gosstunderna så lär man sig rätt fort hur snabbt ens egna kisse behöver rengöras.

Så nu till några tips om hur man rengör en sphynx.

Har man ett badkar så kan det funka som utmärkt plats annars duger handfat, diskho eller en badbalja precis lika bra. Spola upp varmt vatten, lagom så att det räcker upp till magen på kissen när den står i vattnet, kom ihåg; inte för varmt eller för kallt, ungefär 38-39 grader brukar vara lämpligt. Ett misstag många gör är att ha för kallt vatten och det brukar inte uppskattas av sphynxarna.

En del brukar använda turkisk badvante som fungerar bra att tvätta katterna med, själv har jag en tvättlapp av frotté just nu och det går lika bra och är lättare att få tag på. Använd ett schampo som passar just din katt, det finns nog lika många rekommendationer på schampo som det finns sphynxägda människor. Några exempel är iaf Aloe Vera tvål, olivtvål och Sebocalm (finns hos veterinärer och vissa djuraffärer).

Lyft ner kissen i vattnet o håll kvar med vänligt men bestämt grepp. Första gångerna kan det vara bra att bara vänja kissen med vatten men dem flesta (om inte alla) sphynxar är vana vid att bada från det dem är små.

Tvätta med schampo och ev. tvättlapp/badhandske och skölj av katten med rent vatten, tänk på att många katter kan vara rädda för ljudet av en dusch, det går lika bra att i förväg ha spolat upp vatten i en tillbringare el liknande.

Nu kommer vi till den trevliga biten, torkningen! Ha gärna innan handduken på handdukstork, element eller en stund i torktumlaren så den blir varm o skön och ta sen o vira in kissen i handduken. Nu kan klofalsarna rengöras då dem blivit lagom uppblötta i vattnet för att smutsen lätt ska kunna pillas bort. Använd naglarna/fingrarna eller ev. tops. Tops och bomull kan användas till rengöring i öronen, brukar använda pappersnäsdukar ibland också.

Nu bör kissen vara ren o fin för iaf några timmar! ;)

Tänk bara på att ju oftare man tvättar o rengör desto oftare får man göra det!

Fotograf: Natali  

Av: kissan78

Datum för publicering

  • 2008-01-05

S*Kattmillas Cornish Rex & Sphynx  
www.kattmillas.se

Anmäl
2008-01-06 21:50 #1 av: emmsaaan

Superbra artikel! Har inte spynxkatter själv men det har alltid varit min favoritras =)

Anmäl
2008-02-27 00:05 #2 av: SphynxHope

Tack för tipset =)

Anmäl
2008-02-27 00:13 #3 av: Dolleminas

Hmm nåt säger mig att det är Ego som agerar som "försökskanin" (rätt eller...)

Det ser i vart fall mysigt ut..

Anmäl
2009-11-13 15:50 #4 av: MimsanVimsan

Tack för tipsen! Men min kisse HATAR öronrengöring. Hur svårt som helst, har inte lyckats rengöra dom ordentligt en enda gång på de här tre veckorna vi haft henne :-/

Anmäl
2009-11-14 23:25 #5 av: raggorgeous

#4 Har du provat att linda in katten i en handduk, så den inte kan sprattla sig loss? Och sedan ha den på rygg i ditt knä då du rengör öronen.

Då slipper man bråka med den. Lycka till!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.