2008-01-06 13:29 #0 av: Natali

Peterbald rasen går under kategori IV, en kattras av orientalisk typ. Till skillnad från de andra nakenraserna så är dess nakengen snarare en "hårtappargen". Rasen härstammar från Ryssland.

I ST Petersburg fanns en Don Sphynx hane som hette Afinogen Myth. Hans utseende stämde dock inte överens med standarden för Don Sphynx. Han var mycket slankare och elegantare. Ägaren bestämde sig för att para honom med en Siamese/Oriental korthårs hona (Finns båda uppgifterna). Där ur föddes en helt ny inrikting av Don Sphynx.

Denna nya slankare Don Sphynx blev snabbt populär i ST Petersburg, men intresset var dock svalt i övriga Ryssland, som föredrog den ursprungliga kraftigare typen av Don Sphynx. Rasen blev godkänd av SFF (Rysk kattklubb) 1996 och fick en standard.  TICA godkände rasen för registrering 1997 och 2006 fick Peterbalden full status. WCF godkände rasen 2003. FIFe godkännde Peterbalden med vissa begränsningar från och med 2007.

De flesta förbund tillåter fortfarande utkorsningar med Siames och Oreintalisk korthår, för att kunna bibehålla en bra genetisk variation på en liten ras, och för att förbättra typen. Rasen växer snabbt över hela världen och är ganska ny i Sverige.

Utseende

Peterbald är en elegant formad katt, med slank tubformad kropp och höga ben. Svansen är lång och piskliknande, smal vid roten och avsmalnande till en tunn spets. Hela katten utstålar elegans!

Huvudet är medelstort och trekantigt och de mandelformade ögonen är intensivt mörkblå på de maskade varianterna annars gröna, snett placerade i linje med huvudformen. Nosen är lång och rak, men själva nospartiet är spetsigt. Öronen är mycket stora och lågt placerade.

De finns flera olika typer av pälslag. Den är, till trots att den räknas som en nakenras, inte alltid helt naken. "Nakengenen", som egentligen mer kan beskrivas som en "hårtappar gen", är dominant. De kattungar som föds med "fullpäls" men har "pälsatappar genen" kan tappa pälsen, i varierande grad, upp till 2 års ålder.

Man benämner de olika graderna av pälstyp enligt följande (det är dock inte så strikta gränser mellan typerna):

  • Rubber. Katten är helt naken. Dessa katter föds helt naken och saknar helt kroppshår, kan dock ibland ha morrhår. De känns som gummi att ta på, och kan nästan kännas "kladdiga".
  • Flock. Dessa katter har en mycket lätt behåring, som endast syns på nära håll. De är sammetslena att klappa. Håret kan växa lite tätare på öron, nosrygg, benen och svansen.
  • Veluor. Katten har längre "ludd" än vid pälstypen flock. Det syns nu på håll att katten är luden. Hårbeklädnaden kan även här vara tätare på öronen, nosrygg, ben och svans. De känns mjuka och sammetslena att klappa.
  • Brush. Dessa katter har en sträv och krusig päls, den känns ungefär som pälsen på en strävhårig hund. De har päls i olika stor utsträckning och de pratas om Light och Hevy brush. Light Brush har grova glesa hårstrån. De kan nästan se "loppätna" ut. Hevy Brush har kraftiga, grova hårstrån över hela kroppen och de ser inte längre ut som en nakenkatt.
  • Straigh Coat. Dessa katter är fullpälsade och bär inte på nakenanlaget.

De nakna varianterna behöver badas och skötas som alla nakenraserna, De mera pälsade varianderna behöver lite mindre badande, då de har mera päls som tar hand om pälsfetterna.

Relaterade länkar

 

Fotografier:

 

Av: Natali

Datum för publicering

  • 2008-01-06