01. Allmänt om Sphynx

Raspresentation Don Sphynx

2008-01-06 12:20 #0 av: Natali

Den här naken rasen skiljer sig från Sphynxen i och med att nakenheten nedärvs dominant. De har tre olika typer av "pälslängd", och naken genen är mera en "pälstappar gen". Rasens urmoder föddes i staden Rostov-na-Donu, som ligger precis bredvid en av Rysslands stora floder, Don.

 

Rasens urmoder föddes i Ryssland, närmare bestämt i staden Rostov-na-Donu. Den ligger alldeles bredvid en av rysslands stora floder, Don. Hon döptes till Varvara. Åter var 1987. Man trodde först att Varvara var sjuk, då hon började tappa päls. Hon fick hårlösa fläckar runt om på kroppen. Man besökte veterinär och "flera olika sjukdomar konstaterades". Dock hjälpte ingen medicin och ingen av hemmet andra katter smittades. Så småningom parades Varvara och då hon födde kattungar som var delvis naken kam man fram till att nakenheten var en naturlig mutation.

1992 födde Varvara en speciell kattunge. Hon döptes till Chita. Det speciella med henne var att hon var helt naken. Här har jag dock hittat olika uppgifter, en som säger att Chita var helt naken, men en annan som säger att det var Chita som födde en helt naken avkomma. Men hur som helst så kom avelsarbetet i gång på allvar, 1992, till att bli den Don Sphynx som finns i dag. 1997 godkändes rasen inom WFC. Den är dock ännu ej godkänd i CFA och TICA.

Håranlaget på denna ras nedärvs dominant vilket har underlättat avelsarbetet, då man kan få fram nakna katter redan en generation efter en parning med en fullpälad katt. Naken genen är, likadant som hos Peterbald, mera en "pälstappar gen". 

Man benämner de olika graderna av pälstyp enligt följande (det är dock inte så strikta gränser mellan typerna):

  • Rubber. Katten är helt naken. Dessa katter föds helt naken och saknar helt kroppshår, kan dock ibland ha morrhår. De känns som gummi att ta på, och kan nästan kännas "kladdiga".
  • Flock. Dessa katter har en mycket lätt behåring, som endast syns på nära håll. De är sammetslena att klappa. Håret kan växa lite tätare på öron, nosrygg, benen och svansen.
  • Veluor. Katten har längre "ludd" än vid pälstypen flock. Det syns nu på håll att katten är luden. Hårbeklädnaden kan även här vara tätare på öronen, nosrygg, ben och svans. De känns mjuka och sammetslena att klappa.

De flesta uppfödare är nu överens om att Flock och Velour går in i varandra och benämns som ett och samma hårlag.

  • Brush. Dessa katter har en sträv och krusig päls, den känns ungefär som pälsen på en strävhårig hund. De har päls i olika stor utsträckning och de pratas om Light och Hevy brush. Light Brush har grova glesa hårstrån. De kan nästan se "loppätna" ut. Hevy Brush har kraftiga, grova hårstrån över hela kroppen och de ser inte längre ut som en nakenkatt.
  • Straigh Coat. Dessa katter är fullpälsade och bär inte på nakenanlaget.

Det är en medelstor muskulös och bastant katt, med kraftfull benstomme på ganska långa men ändock proportionerliga ben. Tassarna som är rundade har långa tår, så kallade "apfingrar".  Svansen är tunn och avsmalnande, med en svanstipp som kan vara täckt av lite mjuk och tättliggande något vågig päls.

Huvudet är kort och kilformat, lite längre än vad det är brett. Kraftfulla ögonbryn över de mandelformade brett placerade ögonen förstärks av de kraftiga kinderna. Den raka något knipta nosen, har en kurvig övergång till den flata pannan som har massor av rynkor. Öronen är stora, rundade och högt ansatta, insidan är helt hårlös.

Don Sphynxen behöver samma vård som de övriga naken raserna, med bad och skötsel.

 

 

Relaterade länkar

 

Fotografier

Av: Natali

Datum för publicering

  • 2008-01-06

 

 

Natali /Natta, Sajtvärd på Sphynx I Fokus.

www.fylgias.com

Anmäl
2008-01-20 04:01 #1 av: BareEssentials

Man kan även säga att det finns två olika sorters rubber:
BB= born bald, dess föds totalt nakna och är ofta sena i utvecklingen. De är heller inte så populära att avla på då de ofta har problem med fertiliteten, honorna har problem att producera mjölk etc. Dessa katterna är oftast sämre i typen också.

Sedan har vi de flock/velour som tappar i stort sätt allt som tex min egen Flo och Fant, de är gumminakna precis överallt förutom på benen där men kan se och känna ett tunt tunt fjun. Dessa katter är de mest populära att använda då man då har en nakenkatt utan ovanstående problem. 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.