Annons:
Etikett01-allmänt-om-sphynx
Läst 4880 ggr
Natali
2008-01-06 18:17

Raspresentation Sphynx

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

För närvarande den "störst" utbredda nakenrasen i Sverige. De har varierande grad av nakenhet, och pälsmängden kan variera på fertil/kastrertad katt och även efter årstid. De går på "luftkuddar" då trampdynorna är lite extra höga. Rasens ursprungsland är Kanada.

 

Sphynx katten härstammar från tre olika tillfällen där det föddes katter med den hårlösa, naturliga mutaionen hårlöshet. Det har under alla år ibland förekommit sådan spontan mutation av hårlöshet, men de har oftast inte tagits tillvara. Men vi tre olika tillfällen gjordes dock detta, det var år 1966 i Kanada, år 1975 i USA och år  1978 åter igen i Kanada. Europe´, amerikans korthår och även Devon Rex har används för utkorsning av sphynxen. Nu är stamboken stängd, och utkorsningar görs ej längre.

Sphynxen blev godkänd inom CFA 1998 och i FIFE 2002. 1994 importerades den första Sphynxen till sverige och under 2006 registrerades 177 Sphynxar, inom Sverak, i Sverige. (Om någon kan hjälpa mej med IDP siffror får ni gärna höra av er!)

Sphynxens nakengen är ressensiv, vilket innebär att båda föräldrarna måste bära på genen för att de skall få avkommor som blir nakna.

Sphynxen är inte hårlös. Den har oftast ett "persikofjun" över hela kroppen. De kan också ha lite mera päls på nosrygg, öron, ben och svans. Pälsmängden kan också variera mycket beroende på årstid och kan också ändras vid kastrering och dräktighet. De känns lena och mjuka att ta på, de är också väldigt varma. Sphynxarna är egentligen inte varmare än andra pälsade katter, värmen känns bara bättre på grund av avsaknaden av päls.

Sphynxarna är som kattungar väldigt rynkiga. De ser ut som om de har hud som är några nummer för stor. De skall även i vuxen ålder ha rynkor, speciellt runt huvudet och halsen.

De är en robust medelstor katt med lite bredd. Ansiktet skall vara väldigt uttrycksfulla och domineras av ögon och öron. Öronen skall sitta högt placerade, "fem i ett", ögonen stora och citronformade. De skall ha ett tydligt markerat stop och morrhårskuddarna skall framträda tydligt. Huvudet skall vara brett.

Denna katt skall ge intryck att att just ha ätit en stoor portion av den godaste maten som finns. Bakstället skall vara något högre på benen än frambenen. De har också till skillnad från övriga katter, högre trampdynor, vilket gör att de kan se ut som om de går på "luftkkuddar".

Relaterade länkar

Foto: kissan78

Av: Natali

  • [Personlig sida](javascript:void top.ShowProfile('Natali'))
  • [Kontakta](javascript:void top.ShowProfile('Natali', 'Contact.aspx'))

Datum för publicering

  • 2008-01-06

Natali /Natta, Sajtvärd på Sphynx I Fokus.

Annons:
Tina-A
2008-02-11 09:26
#1

Hur är katternas personlighet?

Hur allergivänliga är dom?

.: Dance like there is no tomorrow :.

[Lyssna på någon av mina låtar -
”Jag är en liten bajskorv” på Spotify]

johanna_loveAnimals93
2008-02-11 11:22
#2

#1 Undrar samma. :)

kissan78
2008-02-11 11:56
#3

Personligheten är helt underbar!!! Dem är gosiga, nyfikna och vill vara med överallt, men sen kan dem vara rätt 'tänkande' man ser ibland hur dem sitter o filosoferar! Dem älskar allt o alla! Det stämmer kanske inte in på alla individer men flertalet är så.

Sen allergivänligheten… Är man enbart pälsalergiker så är dem bra men oftast så är det ju proteinet i saliven som man reagerar på och om man badar dem ofta så gär det bättre, men det gäller ju eg alla katter. Jag tex känner mer av sphynxarna än av mina cornishar men då badar jag inte katterna så ofta heller.

S*Kattmillas Sphynx  
www.kattmillas.se

Upp till toppen
Annons: