04. Kattens sjukdomar.

HCM

2008-01-08 15:43 #0 av: Natali

Hypertrofisk kardiomyopati är en ärftlig sjukdom som finns hos både katter, hundar, grisar och människor. Nedärvningen är ännu ej helt klarlagd. Sedan sjuttiotalet vet man att HCM är en vanlig orsak till hjärtsvikt, blodproppar och plötslig död hos katter.

Vad är HCM?

Hypertrofisk kardiomyopati är en ärftlig sjukdom som finns hos både katter, hundar, grisar och människor. Nedärvningen är ännu ej helt klarlagd. Sedan sjuttiotalet vet man att HCM är en vanlig orsak till hjärtsvikt, blodproppar och plötslig död hos katter. En stor studie som har gjorts på maine coon i USA indikerar att HCM hos dessa katter tycks nedärvas av en enkel dominant gen.

Edit: Forskning görs ständigt runt HCM och meningarna går fortfarande isär, funderingar finns bla. om det kan föras vidare dolt.


 Ovan, ett friskt hjärta och Nedan ett HCM sjukt hjärta.

HCM karakteriseras av en förtjockning av hjärtmuskeln, framför allt i vänstra sidan av hjärtat. Förtjockningen gör att hjärtat blir mindre elastiskt än normalt, och därför kan inte hjärtat fyllas med blod så lätt. Det blir också mindre utrymme för blodet i vänster kammare på grund av förtjockningen i hjärtväggarna. Detta resulterar i att mindre blod pumpas fram vid varje hjärtslag. Det kan också bli onormal turbulens i blodet, och klaffar kan börja läcka. Detta kan ge ett blåsljud, som veterinären kan höra i ett stetoskop.

Katter med HCM kan få vätska runt lungorna, vilket kan leda till att katten får svårt att andas. En del katter kanske inte visar några tecken alls på sjukdom förrän de plötsligt dör, oftast då på grund av en svårt rytmstörning. Andra utvecklar blodproppar som bland annat kan orsaka förlamning i bakbenen.

HCM är inte en medfödd defekt, utan en sjukdom som utvecklas långsamt. Drabbade katter har oftast inga symptom på HCM före sex månaders ålder, och det kan i många fall ta flera år innan man kan ställa en diagnos. Därför måste man låta en specialist undersöka katten vid flera tillfällen.

Maine Coon-katten har ett hälsoprogram mot HCM, som startades den 1 januari 2004. Uppfödare av alla raser är välkomna att delta.

Finns botemedel?
Tyvärr finns det inget botemedel mot HCM, men drabbade katter kan behandlas med mediciner för att underlätta. Beroende på vilka symptom katten har och hur hjärtat ser ut, kan vätskedrivande mediciner, betareceptorblockerare och/eller ACE-hämmare användas.

Hur går ett HCM-test till?
Katterna undersöks med ultraljud där man kan se om det finns några förtjockade områden och hur hjärtat rör sig, samt hur blodet flödar. Undersökningen är helt smärtfri och tolereras vanligtvis mycket bra av katterna. Är katten orolig kan det dock vara nödvändigt att ge den lugnande medel, eftersom det är viktigt att den ligger alldeles stilla på undersökningsbordet.
 För att få en bra kontaktyta mot kattens skinn, och därmed en bra bild, används ett slags gelé på proben. Undersökningen tar ca. 30-45 minuter.

Texten kommer ifrån Rex Untieds hemsida. Se länk.

Relaterade länkar

Av: Natali

Datum för publicering

  • 2008-01-08

 

 

Natali /Natta, Sajtvärd på Sphynx I Fokus.

www.fylgias.com

Anmäl
2008-01-08 22:01 #1 av: Lullan1

Är det vanligt förekommande bland Sphynxraserna?

Anmäl
2008-01-08 22:14 #2 av: Natali

Det upptäcks mer och mer, precis som på rexarna. Nu har ju Sphynxen varit ganska liten, jämfört med cornish, så det kan kännas som det är mer och mer.

Men egentligen tror jag inte att det är mer eller mindre på olika raser, bara mer eller mindre kollat.

 

 

Natali /Natta, Sajtvärd på Sphynx I Fokus.

www.fylgias.com

Anmäl
2008-01-08 22:19 #3 av: Lullan1

#2 Ja, det är nog ingen ras som är förskonad från denna hemska sjukdom.

Vet du om det finns något register eller någon annan statistikföring för rasen? Jag tänkte närmast på att rexarna finns testresultat och så i Pawpeds...

Anmäl
2008-01-08 22:23 #4 av: Natali

Sphynxarnas resultat visas också i Pawpeds. Om man "bokför" testet. Men än så länge finns det inte någon rasklubb som har hälso program med hcm, som hos rexarna.

 

 

Natali /Natta, Sajtvärd på Sphynx I Fokus.

www.fylgias.com

Anmäl
2008-01-08 22:27 #5 av: Lullan1

Ok, vad bra att det finns där i Pawpeds iallafall!

Anmäl
2008-01-20 03:58 #6 av: BareEssentials

HCM finns hos alla kattraser, runt 3-5% men kollar man resultaten på sphynxarna så ligger det mycket högre så i min åsikt är de mer drabbade än många andra.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.