01. Allmänt om Sphynx

Ukrainian Levkoy

2008-02-22 17:02 #0 av: Natali

En framavlad naken katt, med vikta öron. En blandning mellan Peterbald, Don Sphynx, Scottish Fold och Huskatter. Dessa finns i Ukraina.

Gillar du båda nakna katter och de som har vikta öron? Då kanske Ukrainian Levkoy är något för dej. Katten är framavlad av Elena Biryukova, i ukraina. Hon planderade att avla fram katter från en standraqd, och valde då att korsa Don sphynx/Peterbald med Scottish Fold. Även huskatter har användts. Detta är alltså två genetiksa mutationer som har korsats för att få fram en önskad kombinerad mutation.

Efter en hel del jobb, så föddes så äntligen den första katter som liknade en Ukrianinan Levkoy. 21 januair 2004. Redan hösten 2005 fanns 30 stycken katter av rasen. Både med hår och utan, med vikta öron och raka. Vid denna tidpunkt visades också katterna upp på en intrenationell utställning i Ukraina.  Förbundet heter "ROLANDUS-UNION INTERNATIONAL", och avelsarbetet blev lovordat av båda domare och media. Det blev en stor media uppståndelse. Rasen fick då en rasstandard. Redan 2006 fanns det 40 stycken registrerade katter.

Hur är då en katt av Ukrianian Levkoy. Ja enligt upp gift (Jag har ju av naturliga själ inte själv träffat någon) skall den vara aktiva och sociala. De är av medium storlek. Kroppen är relativt lång, muskulös och rektangulär. De känns mjuka och varma, med elasiskt och rynkig hud. Huvudet har formen av en "pentagon" (ovanifrån). Tydlig övergång mellan topp och nosrygg, men två paralella plan. Nosen skall vara 1/3 av huvudet. Öronen relativt stora och vikta. Ögonen stora, men dock inte helt öppna och mandelformade.

De tillåts att ha lite "veluor" päls på yngre katter (vid utställning). Men även Brush pälsade katter tillåts användas i avel.

Alla färger tillåtna.

Diskvalificerande fel är defekter på benstrukturer, inåtvända ögonbryn och vinögdhet.

Nedan lite bilder.

Relaterade länkar

 

Tack till  Elena Biriukova att jag får låna kort av dej.

Thank you Elena Birikuova for lending me the pictures.

 Av: Natali

Datum för publicering

  • 2008-02-22

 

 

Natali /Natta, Sajtvärd på Sphynx I Fokus.

www.fylgias.com

Anmäl
2008-02-22 17:08 #1 av: Natali

Jag vet inte själv vad jag skall tycka om denna ras, då jag inte är förtjust i Scottish fold, då jag har fått för mej att deras mutation också kan ge andra mutaioner i benstomme. Att då använda en sådan ras för att mauellt få fram en ny ras känns lite knepigt.

Jag skulle nog personligen inte välja att köpa en av dessa katter. Just på grund av detta. Även om de kan synas lite söta. Elena verkar dock ha varit väldigt ordentligt och tänkt igenom avelsbiten väldigt noga. Hon skriver på sin sida att hon noga planerat igenom allt och funderat på det mesta. Hon har också satt de djur som visat någon defekt, eller sämre psyke, ur avel. Men att starta en ny ras innebär ju alltid att man inavlar. Så ja, vad tycker ni?

 

 

Natali /Natta, Sajtvärd på Sphynx I Fokus.

www.fylgias.com

Anmäl
2008-02-22 19:20 #2 av: Lullan1

Näää, jag vet inte vad jag tycker...? *hrm* Men inte var det då precis det sötaste jag har sett Oskyldig

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.