2008-04-13 14:08 #0 av: Natali

Den sista och avslutande delan om hur en utställning går till. Här tas det upp hur bedömningen går till framme hos domare, och även påföljande nominering och Best in Show.

Domaren.

Så vart skall då katten, och framför allt när! Här är det bra att ha utställningskatalogen. Du bör också ha fått reda på vilken domare som skall döma din katt via utställarbekräftelsen eller på klubbens hemsida. Så nu gäller det att leta reda på vart den domaren sitter. Antingen så kan du sätta dej där och vänta på din tur. Men om din ras inte bedöms först så kan det ta väldigt lång tid, och vara långtråkigt. Även om det också är intressant att se hur en domare bedömer, hur de gör med katterna osv. Du kan också försöka räkna hur långt bort din katt är. På en lapp framför domaren står det förkortningar på de kattraser resp. domare skall bedöma. Även de olika ev. färggrupper. På nakenkatterna är det 1-5 som gäller. Rexarna har upp till 7 färggrupper. Bengaler har färgens bokstav som bedömningsgrupper.

Så här skall du ta fram katalogen och börja räkna. Alltså ta grupp för grupp och räkna hur många katter som ingår i dem, ända fram till din katts grupp. Här kan det vara bra o se på under ett par stycken bedömningar, så vet du ungefär hur lång tid det tar per katt. Så kan man tänka ungefär när man skall fram. Även om du beräknat att du skall fram först om 3 timmar, är det bra att kolla till lite nu och då. Domaren kan ibland ändra lite på bedömningsordningarna.

Är du väldigt osäker, så kan du be om att assistenten bär din katt. Detta gör du vid incheckningen. Det kan också vara en bra ide om du känner dej osäker hur katten skall visas osv. På vissa utställningar bär bara assistenter katterna. Detta framgår redan på utställningsinbjudan.

Bedömning.

När det är din tur går du fram med katten, och ställer ner den på bordet. Du skall ha en nummerlapp synligt, fastsatt på dej, med kattens utställningsnummer. Nu kollar domaren på katten. Ibland är domaren väldigt pratsam och berättar först vad katten har för goda resp. dåliga sidor. Sen skrivs bedömningssedeln. Andra domare berättar inte så mycket utan bara skriver.

Är din katt ensam i sin klass och färg, är själva grundbedömningen klar sedan. Är det flera katter i samma klass som din katt måste domaren kolla på alla katter och sedan rangordna dessa. I klass 9 (öppenklass) och klass 11 (öppen klass kastrater) är det 1 som får cert, de andra får EX2 osv. neråt. Man kan också få lägre bedömningar, som MB och BRA. För kattungar och juniorer är EX1 det högsta.

Nästa steg är om det finns minst 3 katter av samma färggrupp. Då uttas sedan ett BIV mellan dessa katter. Här tävlar kattungar, juniorer och vuxna mot varandra. Kastrater får ett eget BIV. (Bäst i Variant).

Bedömningssedel och krokard.

Bedömningssedeln får du inte framme hos domaren. Oftast finns det ett bord där sekretariatet lägger fram de sedlar som är färdiga. De brukar finnas små lådor med de olika domarnas namn. Där hittar du din sedel. Har din katt vunnit sin klass, så står kattens namn utskrivit. Har den kommit 2a eller lägre får du leta på kattens nummer.

När du så har bedömningssedeln tar du med den och går till prisrummet. Där visar du fram bedömningssedeln och får en krokard. Detta om katten har vunnit sin klass. På vissa utställningar kostar krokarderna en liten summa, på andra är de gratis. Har din katt blivit BIV eller NOM får du krokard, eller liknande, direkt framme hos domaren.

Nominering.

Nästa steg är nomineringarna. Här får man vara lite uppmärksam, för olika domare gör olika med nomineringarna. En del tar ut nomineringarna när alla grundbedömningarna är klara. Om en domare har flera olika kategorier kan även nomineringarna tas ut efter grundbedömningarna för resp. kategorier är klara. Sphynx och Don sphynx tillhör kat III (Don sphynx kan dock ej tas ut till nomineringar än, då rasen bara är "preliminär godkänd). Peterbald tillhör kat IV. Här kan bara de som vunnit sin klass bli upptagen. De som kommit 2:a eller längre tas inte upp. Här tas katterna ut i Kattunge, Junior, Bästa fertila vuxen hona resp. hane. Bästa kastrerade hona resp. hane. Det finns även sidoklasser som veteran, Senior osv. Mer info om de olika klasserna hittar du här.

Den som får Nomineringen skall delta i Best In Show.

Om din katt har blivit uttagen till best in show skall du placera din katt i en angiven bur när det är dags för panelen, som det också kallas. Här kommer assistenter att bära katterna fram till bord, dit domare går, och röstar på den katt som de tycker är allra bäst. Den katt som får flest röster vinner BIS.

Här delas ett BIS ut till: Kattunge, Junior, Vuxen fertil Hona, Vuxen Fertil Hane, Kastrerad hona, Kastrerad Hane, Veteran, Senior. Även Bästa uppfödare, Bästa avelshona, Bästa avelshane. Uppfödare och avel räknas ut på de bedömda avkommornas resultat, och presenteras under panelen. Ibland bedöms även Kull klass, där bedömer en domare en kull, och om det finns flera i samma kategori, rangordnar de 1,2,3 osv. I panelen får då den kull som blir 1 visa upp sig. Allt detta bedömt i de olika kategorierna: I,II, III, IV och V (V är huskatter).

Alla måste stanna tills panelen är slut. Du får alltså inte gå hem när grundbedömningen är slut. Det skulle ju bli ganska tråkigt för ev. besökare om det är en massa tomma burar. Det brukar dock finnas en max tid, då man får gå hem, även om inte själva panelen är slut. Det kan även hända att man blir ombedd att stanna längre, om panelen är slut tidigare än beräknat. Du bör alltid vara förberedd på att stanna på utställningen från 7 på morgonen till 18 på kvällen.

Slut.

Ja då är det bara att packa ihop katt, och ev. priser. Om det är en s.k. Två certsutställning så behöver du bara ta med katten. Då kan du låta burklädsel och inredning vara kvar, du får samma bur dagen efter. Har du gjort färdigt, så är det bara att packa ihop allt och bege sig hemåt.

Av någon underlig anledning tar allt mycket mera plats när man packar ihop än när man kom? Ett tips är ta med lite pengar, då det oftast finns försäljning på utställningen. Kattprylar av olika slag brukar finnas, men även lite annat smått och gott.

Så det var nog allt. Hoppas att du har fått lite hjälp. Och framför allt: Lycka till!

 

Relaterade länkar

Av: Natali

Datum för publicering

  • 2008-04-13