02. Skötsel och Omvårdnad

Katter och Aloe Vera

2008-10-01 20:50 #0 av: Yataz

Det är inte bara vi människor som påverkas i dagens samhälle. Vi begränsar ofta katternas frihet vilket kan skapa en obalans i dess tillvaro.

Idag är det vanligt att vi ger våra katter p-piller. Används de inte i avel så kastreras de ofta.
Katter är ju i allmänhet mycket fertila och genom kastrering blir de lugnare.
Men en kastrering medför ofta att kattens vikt ökar.
Även urinvägarna kan ställa till problem och de kan då få lättare att få njursten, ett allt vanligare problem. Allt fler katter får också problem med hormonrubbningar och diverse allergier. Dessutom har många katter ett känsligt tarmsystem.

Aloe Vera för invärtes bruk kan hjälpa katter på många sätt, bland annat med att rensa urinvägarna. Aloe Veran gör dessutom att urinen blir sur, vilket leder till att bakterietillväxten hämmas.
Kroppen tillförs även energi och kan därför göra katten mer aktiv, vilket är positivt för kattens viktbalans. Alla näringsämnen i Aloe Vera samverkar för att bygga upp immunförsvaret och ger katten bästa möjliga utgångspunkt för att undgå sjukdomar.


Hur ger man katten Aloe Vera Drinking Gel?
Katten är som vi vet ett mycket skeptiskt djur och det kan därför vara svårt att få den att själv dricka gelen. Här nedan kommer lite tips:

1. Håll upp käken med ett fast och bestämt grepp, precis som när du ger p-piller eller medicin.
Katten kan bli lite överraskad för en stund och därför måste det gå snabbt.
Ge katten en dos Aloe Vera med hjälp av en spruta. Du kan dela upp det genom att ge halva dosen i vardera mungipa.

2. Med vissa katter går det också bra att ge drycken med hjälp av en sked eller att man blandar ner det i maten.

3. Man kan också dra nytta av kattens renlighet genom att vid upprepade tillfällen smörja små doser
Aloe Vera Drinking gel på kattens tass. Katten kommer med största sannolikhet att slicka i sig gelen när den tvättar sig.


Verkar Aloe Vera på samma sätt på katter som på människor?
I grund och botten verkar det på samma sätt.
En av skillnaderna är huden. pH-värdet på människans hud ligger på 5,5 medan katters hud har ett pH-värde runt 6,8-7. Aloe Vera i sig har ett pH-värde på ca 4,5 vilket alltså innebär att den har en mer surgörande verkan på katters hud.
När det handlar om svamp- och bakterieinfektioner har detta en positiv effekt eftersom de inte gynnas i sura miljöer. Det är därför det är mest effektivt att använda ren koncentrerad Aloe Vera på sår eller utslag.
Vad det gäller pälsskötseln i den normala, vardagliga, skötseln kan det vara bra att använda ett schampoo med jojoba. Detta kompenserar syran med oljan och huden skyddas och kommer i balans.

Vid rengöring av katters ögon, öron, nos och mun kan du med fördel använda Aloe Vera Emergency Spray på en kompress och torka av katten på det aktuella området.
När det gäller utställningskatter måste man dock ta särskild hänsyn då sprayen kan ge missfärgning på ljusa pälsfärger.


Vanliga besvär som kan behandlas med Aloe Vera:
- Urinvägsproblem,
- Mag- och tarmproblem,
- Hud- och pälsproblem (eksem, mjäll, hårfällning),
- Tandköttsproblem,
- Sår (operationssår, skärsår, rivsår, fästingbett),
- Abscesser/Bölder.


Fördelar med Aloe Vera:
- Verkar förebyggande och vårdande,
- Kan användas både lokalt och på hela kroppen,
- Undertrycker inga funktioner,
- Är inte skadligt för miljön,
- Orsakar inte resistentproblem.


Biverkningar eller kontraindikationer:
- I stora mängder (> 10 gånger den rekommenderade dosen) kan Aloe Vera orsaka diarré och magont.
- Aloe Vera-dryck passerar över via modersmjölken och kan skapa diarré hos kattungarna.
Undvik därför att ge Aloe Vera under digivningstiden.
- Överkänsliga katter kan reagera på Aloe Vera i och med växtens bitterämnen.
Har du en överkänslig katt bör du därför först testa om de tål det. Ge exempelvis 1/4 av den rekommenderade dosen i 2-3 dagar och öka dosen sedan successivt till normal dos.
För hudvård kan du smörja på ett litet område med tunn hud, exempelvis i ljumsken.
Vänta sedan 1-2 dagar för att se om katten uppvisar tecken på reaktion.
Det är mycket sällsynt att katter visar tecken på reaktion av Aloe Vera.


Några kom-ihåg!
- Aloe Vera ska inte ersätta livsnödvändiga mediciner. Rådfråga alltid veterinär!
- Aloe Vera ersätter inte traditionell parasitbehandling (inälvsmask/hudparasiter) men kan däremot hjälpa till att förebygga ett ytterliggare angrepp .
- Aloe Vera kan inte bota cancer, men kan med fördel ges som näringstillskott eller användas vid sårvård exempelvis när man opererat bort en cancersvulst.


Mina personliga erfarenheter av Aloe Vera till katt

Aloe Vera Drinking Gel - 90,1-92% Aloe Vera
Jag ger mina katter Aloe Vera Drinking Gel med honungssmak och de verkar gilla den söta smaken. Jag brukar servera det tillsammans med tonfisk och de äter med god aptit och får på detta sätt i sig de viktiga näringsämnena. De har varit mycket bättre i sina magar nu.

Aloe Vera Emergency Spray - 83% Aloe Vera
Vid rengöring av öron, ögon, nos och mun använder jag Aloe Vera Emergency Spray som föreslagits ovan. Denna spray är dock lite gulaktig till färgen så jag brukar inte använda det när jag ställer ut, i alla fall inte på de katter med ljus pälsfärg.

Aloe Vera Concentrate - 90% Aloe Vera
Vid rivsår, småsår och operationssår använder jag ibland Aloe Vera Concentrate kräm. Krämen innehåller hela 90% Aloe Vera och får såren att läka mycket snabbt.

Aloe Vera Cream with Propolis - 79% Aloe Vera
När jag haft katter med torra trampdynor så har jag med gott resultat använt mig av Aloe Vera krämen med Propolis. Tramdynorna blir mjuka och återfuktade.

Aloe Vera Quick Help Spray - 80% Aloe Vera
När det är sommar och katterna får komma ut på grönbete (under uppsikt) brukar jag spraya Aloe Vera Quick Help Spray över deras pälsar. Sprayen är speciellt framtagen för katt, hund och häst och innehåller niem-extrakt. Niem är oerhört effektivt när det gäller att hålla fästingar, loppor, löss och andra liknande parasiter borta. Jag är glad att jag hittade detta alternativ som faktiskt fungerar i och med att vi inte har mycket alternativ till fästingmedel på katt.

Vad är niem?
Niem är ett tropiskt träd som man använt sig av i århundraden eftersom dess extrakt skyddar mot parasiter som loppor, löss och fästingar. Skydda dina husdjur mot sommarens plågor!

Jag har varit mycket nöjd med dessa prodkuter och har därför en egen försäljning av dem. Jag är fristående LR-konsulent. Kontakta mig gärna för mer information!

Martina - martinas.aloevera@gmail.com

Yataz

Anmäl
2008-10-01 20:56 #1 av: Natali

Jag har tidigare försökt börja med aloe vera till mej själv, och då även försökt det på katterna. Veterinarian spray har jag och använder i bland.

Ska försöka hitta på något sätt att enkelt på i dem drickan sen också. Då jag tror ev av dem är överkänslig mot fisk så är tonfisk inte ett alternativ.

Intressat artikel.

 

 

Natali /Natta, Sajtvärd på Sphynx I Fokus.

www.fylgias.com

Anmäl
2008-10-01 21:23 #2 av: Yataz

#1 Jag brukar även blanda ut det i blötmat. Tänkte på om nu inte tonfisk fungerar. Annars kan man ju försöka på de sätt jag beskriver i artikeln att ge dem med portionsspruta som om det var medicin eller via tassen så de slickar i sig det.

Kul att du tycker artikeln är intressant! Hoppas fler tycker det!

Martina

Yataz

Anmäl
2008-10-04 16:50 #3 av: RacerDonnans

Jag använder aloe vera till hela familjen inklusive katterna. En av katterna ber dagligen om att få sin dos aloe vera juice på ett fat. Jag ger ingen större mängd dock för att inte riskera överdosering.
Aloe vera i sprayform som är helt ofärgad använder jag för pälspreparering för att få en fin, tät, blank päls. Det gör jag även inför utställning eftersom den inte färgar alls.
Pga att jag är storkonsument har jag också valt att bli återförsäljare (precis som några andra bekanta till mig inom kattvärlden), dock inte samma produkter som du berättar om utan Forever living products.

www.racerdonnans.se. Medhjälpare på Cornish Rex i fokus.

Anmäl
2008-11-22 13:16 #4 av: Ioma

Aloe vera är kanon till kissarna.

Jag tillverkar en speciell gel som jag använder om de får nåt sår eller liknande.

Aloe veran hinner in i huden och resten slickar kissen i sig.

Har funkat perfekt hittils.

Mvh
Marika "Ioma"

Sajtvärdinna på barnlöshet www.barnloshet.ifokus.se
Jag anordnar HexMeet i Småland
Min hobbyblogg & dagbok: http://www.ioma.se

Anmäl
2011-03-14 17:39 #5 av: Don4ever

Yes, yes!!! Det funkar absolut!

Själva är vi också återförsäljare av Forevers aloe vera produkter och använder några av dem på våra katter. Vi har löst problem med bla kräkningar och sår, vi badar med aloe vera tvål eller shampo, det funkar jätte bra. Varför skulle vi utsätta våra kära katter för starka kemikalier. Det är nämligen så att 50% av det vi smörjer på oss tas upp i blodbanan. Aloe vera gel ger mycket näring och håller mage o tarmar i trim både hos djur och hos människor. Hos oss funkar det mycket bra att häla i blötmaten eller köttfärset.

Vill någon veta mer om katter och aloe vera så besök kattutställningen den 9-10 april och ställ dina frågor. Ses där;)

SE*Don4ever

www.donsphynx.n.nu

www.myaloevera.se/sensation

Anmäl
2011-04-02 18:00 #6 av: Eine

Enligt en källa jag har,kan katter få svåra kramper av AV.Har det aldrig drabbat era katter? Jag anväder AV för eget bruk men ger ej till katterna pga detta.Finns en salva på Apoteket som har ett ämne borttaget och då ska vara ofarligt.Den har jag använt med bra resultat.

Bara en undran..

Djäknens Cornish Rex,German Rex och Turkisk Angora

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.