2009-12-15 01:24 #0 av: David

Julen är något väldigt speciellt och mysigt för många med alla julpynt, paket, julgranar med mera. Men det finns många faror som lurar för våra katter bakom allt det vackra och mysiga i juletider. Så med detta vill vi ge några tips om vad ni ska vara extra försiktiga och vaksamma över.

Visst är det mysigt med alla tända ljus som i adventsstaken, men var vaksam, lämna inte brinnande ljus oövervakade när det finns katter i huset. De kan lätt bränna både morrhår och svans.

Något som också hör julen till är alla goda chokladaskar, nötter och knäck med mera. Men tänk på att förvara allt detta i en ask eller burk med lock som man sen stänger. Choklad är giftigt för katter och en nöt kan lätt kväva en katt.

Vem vill inte ha en underbar julgran att dansa runt och lägga sina paket under? Men en julgran är ju också en mycket spännande klätterställning för vissa katter. Tänk på att bara använda julkulor i plast. Glaskulor kan ramla ner och går lätt sönder.  Och glassplitter gör väldigt ont i små kattassar.
I granen finns fler faror som glitter och julgransljus. Titta så inga kissar tuggar i sig massa glitter eller biter på strömkabeln till julgransljusen!

Alla paketen under granen är ju väldigt spännande för både oss människor och våra katter. Tänk dock på att se till att katterna inte tuggar i sig presentsnören och annan plast som kan finnas där när man öppnat sina spännande paket.

Många blommor är även en riktigt vacker jultradition i våra julgrupper. Men de flesta av dessa julblommor är giftiga för våra katter. Några av dessa blommor är:

Amaryllis

amaryllis.gif

Julros

 

julros.gif

Idegran

idegran.gif

 

Hyacint

hyacint.gif

 

Julstjärna

julstjärna.gif

 

Mistel

mistel.gif

Se till att dina julblommor inte blir tuggade på av era små kissar. Om man nu vill ha en av dessa blommor så ställ dom någonstans där katten inte kan komma åt dom.

Om dock ändå olyckan skulle vara framme och du misstänker att din kisse har tagit en tugga av en giftig växt, så ring Giftinformationscentralen eller din veterinär för att veta hur din kisse måste behandlas.
Ring 112 vid inträffade förgiftningstillbud och begär Giftinformation - dygnet runt. Ring 08-331231 i mindre brådskande fall - dygnet runt. Allmänna och förebyggande frågor om akuta förgiftningar besvaras på dagtid.christelle.jpg

Glögg är ju väldigt gott, och något som många dricker kring juletider. Tänk dock på att ställa undan alla glas när du druckit klart då katter gärna slickar ur glas som står på bordet.

Håll också ett öga på alla extra strömkablar till era adventsljusstakar och julstjärnor. En katt kan tugga på dessa och få ström i sig.

När ni också lagar all eran goda julmat så se till att inga katter kommer upp på spisen och bränner sig. De kan ju vara väldigt lockande för en katt att hoppa upp till spisen med alla godsaker som omger den.

Hoppas nu att ni tänker till en extra gång i jul så den blir trevlig och mysig både för er och för era katter.

Var rädda om er själva och varandra!

Ha en riktigt god jul!

 

 

Artikel skriven av: Christelle Brundin