03. Avel och Genetik

Till alla er som letar sphynx!

2008-11-28 22:39 #0 av: Natali

Vill ge er en varningens ord att verkligen se till att sphynxen ni köper är registrerad och har en giltig stamtavla. Följande text har Mia skrivit. /Natali

Nu är det åter igen aktuellt med oreggade sphynxar Var väldigt försiktiga när ni letar katt. En oreggad sphynx är inget klipp utan en väldigt dyr huskatt!

Oreggade katter säljes oftast till ett lägre pris men det på bekostnad av allt som vi seriösa uppfödare arbetar så hårt för bla hälsan. Detta är ett sätt för folk att tjäna pengar (tror dom men upptäcker snart att det inte var så lätt) Enligt SVERAK så får man regga en kull utan stamnamn (att vara en registrerad uppfödare) det kostar 200 kr per stamtavla och man måste oxå vara med i en kattklubb.

Medlem? Inte? Läs detta!

Det finns alltså ingen anledning att sälja oreggade katter om man har rent mjöl i påsen! Föräldradjuren är för det mesta inte HCM scannade eller testade för andra smittsamma sjukdomar. Dessa katter kan i sin tur vara köpta av liknande "uppfödare" och avlade på samma sätt. Vi registrerade uppfödare jobbar hårt för att hålla sphynxen frisk och sund . Därför scannas avelskatter enligt rekomendationer och alla tester görs trots att det kostar mycket pengar. Avelsdjur som inte är lämpliga kastreras.

Vi gör vårat allra bästa för att få så nöjda köpare som möjligt och för att katten ska få en så bra start som möjligt i livet. Avelskatterna har avelsförsäkringar vilket täcker dolda fel i 3 år. Försök få det av en nisse på blocket..

En oreggad katt kan du inte ställa ut och inte avla på om du inte vill göra på samma oseriösa sätt. Fråga alltid efter hälsotester på föräldrar och ta reda på så mycket du kan själv. Låt dig inte luras att du gjort ett klipp när det verkligen kan stå dig dyrt i slutänden.

Allt handlar om utbud och efterfrågan.. Det är du som köpare som styr marknaden. Vi har klarat oss väldigt bra från oreggade katter pga av att köparna har varit fantastiskt duktiga på att veta vad dom vill ha. Man får vad man betalar för!!

Vi har haft ett par fall i Sverige. Bla ett där katterna levde i misär inlåsta i ett badrum. När uppfödaren blev utesluten ur sitt förbund så fortsatte det avlas fram katter utan stamtavlor.. Dom upptäckte snart att det fanns ingen marknad för deras katter längre. Ingen marknad ingen inkomst. Dom är nu borta tack vare att många uppfödare hjälptes åt.

Detta är inte den typ av avel vi uppfödare vill ha. Vill du? 

Även seriösa uppfödare annonserar på blocket men det framgår tydligt av annonsen och ibland även hemsideadress. Katten kan var reggad i olika förbund men att katten är chippad och reggad i skk är alltså inte samma sak som att medföljas av stamtavla!

Skrivet av Mia

 

 

Natali /Natta, Sajtvärd på Sphynx I Fokus.

www.fylgias.com

Anmäl
2009-03-17 15:11 #1 av: beataragata

Är det vanligt inom katt att lurendrejare " snickrar " ihop en stamtavla själva som de sedan skickar med katten ? Det problemet finns ju tyvärr inom hund.

Anmäl
2009-03-17 21:14 #2 av: Natali

Ja, det händer nog tyvärr. Vet om några fall, dock ej inom sphynx sidan. Men det går ju dock inte att få till en lika dan stamtavla som man får som reggad katt. Då det är vattenstämpel på orginalet från sverak. Däremot går det ju säkert att "lura" om man inte vet exakt hur det ska se ut.

 

 

Natali /Natta, Sajtvärd på Sphynx I Fokus.

www.fylgias.com

Anmäl
2009-08-04 01:20 #3 av: viibus

Hej!

Har precis blivit med en sphynx. Den skall enligt uppgift komma från en uppfödare i västsverige som lagt ner och sålt av sina katter. Skulle vilja veta om någon känner till detta.

Hon köptes för att ingå som katt nummer två i en familj men då missarna inte kom överens köpte vi henne.
Säljaren sa att uppfödaren hon köpt henne av inte ville lämna ut stamtavlan eftersom hon inte ville att "det skulle avlas på henne". Det är tänkt att hon skall steriliseras.

Hon är VÄRLDENS goaste och mest väluppfostrade katt, skall vara 3 år och ha hetat Pink hos uppfödaren. Någon som kan känna denna misse eller veta vem uppfödaren är... Vi skulle vilja veta lite mer om våran lilla kelgris : )

Tjingeling : )

Anmäl
2009-08-07 22:15 #4 av: LillaBusan

Hejsan o grattis till din skrynkla.

Dock tycker jag inte att det låter seriöst från dom du köpt henne av eftersom stamtavlan alltid skall medfölja katten , det är ju liksom ett bevis att katten är den den skall medfölja vid försäljning...

O även om katten inte skall användas i avel osv så är det ju katttens "idkort" liksom... O fick du inte reg nummer på katten alls?

Nej detta lät inte seriöst.. kram

Anmäl
2009-11-02 15:11 #5 av: Hyrrokkin

Dolda fel har du rätt att påpeka och "reklamera" för även om inte uppfödaren har avelsförsäkring. Hur kallt det än låter är katter en vara som köps och säljs och således gäller konsumentköplagen när du köper en katt av en uppfödare. Och uppfödare är du i samma stund din hona klämmer ut sin första unge, vare sig du planerat det eller ej. Grejen med avelsförsäkring är att tecknaren av denna blir ersatt av försäkringsbolaget om dolda fel skulle uppstå, medans man utan försäkringen får stå för det själv.

 

Tänkte bara poängtera det. :) Bra varningsartikel annars, ska lägga det på minnet.

Anmäl
2009-11-02 16:58 #6 av: Natali

#5 Jo rätt till dolda fel finns ju, men hur ska man kunan kräva tillbaka om inte uppfödaren har ekonomi för det? Om denne redan har skulder så är det ju bara tt drömma om att en sådan skuld ska bli indriven ens via kronofogden, för en privatperson hamnar långt ner i en skuldlista.

 

 

Natali /Natta, Sajtvärd på Sphynx I Fokus.

www.fylgias.com

Anmäl
2009-11-03 02:54 #7 av: Hyrrokkin

#6 Ja men det är en annan sak, vad man har för ekonomi. Jag tycker bara texten får det att låta som att du inte har några rättigheter när du köper av någon som inte har sin hona försäkrad. Det stämmer inte och ville se till att förtydliga det. Även om man inte får ersättning för det dolda felet (det är inte alltid dem med försäkring får det heller, det är upp till försäkringsbolaget att avgöra vad som är "dolt" och och inte), så är det en bra markering till den oseriöse uppfödaren. Jag pratar inte om just sphynxar utan katter i allmänhet. Även om du köper en husis på blocket har man enligt lag rätt att begära ersättning för dolda fel,och det ärdetdet handlar om. Få är medvetna om vilka rättigheter dem har.

Anmäl
2013-03-22 09:31 #8 av: mik_lhad


Hej hej...

Jag Vill gärna köpa en Sphynx men vill göra det från en seriös uppfödare... Pengar är inget problem för mig men jag skulle gärna höra Varför en del kan ta Mellen 9 och 10 tusen för en katt när andra tar 12?

Vad är skillnaden på djuren?

Finns det någon lista på seriösa uppfödare ?

Anmäl
2013-03-22 10:40 #9 av: sammet

Hej !

Ja..priser varierar men köp inte en UTAN stamtavla!!

Det kan bero på importer, stamtavlor med mera..

på http://sphynxdillan.se/index.php  finns det uppfödare att kolla på..

Jag har själv 4 fina bäbisar till salu, mamma/pappa och morfar/mormor är alla HCM scannade fria, vi finns i Uppsala

luckydrx@gmail.com...skicka gärna ett mail så berättar jag mer om dom..

Anmäl
2013-03-22 17:02 #10 av: LykkeLii

Hej!

Nu har Sammet redan svarat så bra på dina frågor och hon har otroligt söta kattungar till salu!

Om du är mer nyfiken angående priset är det alltid bäst att fråga enskild uppfödare varför just de sätter ett visst pris.

Det du kan göra även i ditt letande är att gå in på pawpeds.com, när du funnit en kull du är intresserad av. Där kan du söka på föräldrar och deras hcm-resultat, det finns även på dillan, men man måste söka lite mer för att finna katterna. Alla katter finns inte på pawpeds eller dillan, men majoriteten upplever jag. Det är alltid positivt att se att flera katter i kattungarnas stamtavla är scannad fri från HCM. För att minska risken att få sjukdomen på den kattunge/de kattungar du är intresserad av.

SphynXet finner du också uppfödare och info kring rasen.

Då priset inte styr för dig så tycker jag att du ska gå på din magkänsla när du väljer kattunge/kattungar, samt kolla hcm-resultat.

Lycka till med ditt letande! Glad

Anmäl
2013-04-04 22:20 #11 av: Flashieangel

Vi köpte en sphynx för drygt en månad sedan. Det verkade vara en väldigt seriös ägare. Dom hade då 5 kattungar har jag för mig, dom såldes dolda fel försäkrade och dom va reggade hos SVERAK, dock fick vi ingen stamtavla då ägaren sa sig ha blivit lurad av dom som ägde hanen. Dom hade sagt att han hade stamtavla men efter visade det sig att han inte hade det. De sa att deras hona hade stamtavla och va HCM scannad men dumma som vi va krävde vi aldrig att få se den, efteråt nu har dom inte gått att nå, de svarar inte. Känner mig grymt lurad, hur kan man gå tillväga då? Vi vill ju inte förlora våran lilla sötnos nu :(

Anmäl
2013-04-04 22:22 #12 av: Flashieangel

Glömde säga att sötnosen även är chippad, men de kanske inte spelar någon roll?

Anmäl
2013-04-05 09:16 #13 av: LykkeLii

Hade uppfödaren något stamnamn? (Du behöver inte skriva ut det här) Kolla ev. med sverak om uppfödaren finns registrerad där, så kanske de kan hjälpa till. Men bäst är att först om det går att gå via uppfödaren kattklubb och göra en anmälan. Vet du om uppfödaren är med i någon kattklubb? Dock finns det nog en sannolikhet att den inte är medlem i någon kattklubb då ni inte fått någon stamtavla.

Förstår att ni inte vill förlora er sötnos! Tycker inte heller ni ska göra det. Men rätt ska vara rätt, om er katt har möjlighet att få stamtavla så ska den få det, tycker jag!

Anmäl
2013-04-05 16:01 #14 av: Chenilleville

Jag har nyligen hört talas om några som köpt sphynx av en uppfödare där inte stamtavlan medföljer vid köpet men där man vid kastrering av katten får stamtavlan. Detta är inte tillåtet för en sverakregistrerad uppfödare då stamtavla alltid måste medfölja katten vid försäljning. Jag vet vilken denna uppfödare är och jag har bett de som jag haft kontakt med och som köpt katt att göra en anmälan då de bryter mot sveraks regler. De jag undrar är om det även är så för er eftersom du skriver att kattungarna var registrerade hos sverak. Om dom blivit lurade av hankattsägaren så kan knappast kattungarna ha registrerats då heller....jag förstår inte riktigt hur det ligger till här....

Anmäl
2013-09-13 08:01 #15 av: pias39

Hej ! jag har köpt en sphynxhane från en oseriös uppfödare väntar fortfarande på stamtavlan men det finns ingen , visade sig att hon inte va registrerad uppfödare men nu e hon det , har kontaktat sverak och art deco men ingen vill ta ansvar så tydligen så får man göra som man vill , tråkigt men sant :) vet inte hur jag ska gå vidare för jag får inget svar från någon .

Anmäl
2014-11-25 10:49 #16 av: Leon1973

Jag måste fråga och kommentera, dock inte ute efter att provocera.

Hur kan man kalla en Sphynx för "bara en dyr huskatt" bara för att den inte är reggad? Jag jämför detta med att kalla en hemlös för hund eller något annat bara för att han inte har legitimation. Katten är fortfarande en raskatt även om det inte finns papper på det (såvida den inte korsats till höger och vänster). Eller är ni verkligen så extrema att ni utesluter ALLT som inte har papper? Gör ni likadant med människor då eller det är bara djuren ni dömmer ut på detta sättet?

Man kanske inte vill ställa ut sin katt eller avla på den, det finns ju dem som har katterna enbart som "sällskapsdjur" jag är en av dem.

Visst är det bra att veta att katten kommer från en seriös uppfödare så att den är frisk och kry och inte har något "dolda fel". Men ett papper betyder så lite i min värld då jag ofta träffar folk som inte har "papper" på det de kan för de har inte genomgått någon utbildning men de kan mycket mer än de som är certifierade osv.

När jag köpte Simba köpte jag honom av en uppfödare som inte längre skulle ha honom kvar, hon hade en stamtavla men "blivit v med den" men skulle beställa en ny omg och nu har hon stamtavlan hemma, men helt ärligt talat så är jag inte intresserad av stamtavlan, det är ju inte den jag sitter och klappar på kvällarna, jag hade inte ens ramat in den och satt upp på väggen så vad är meningen med ett papper som bara ligger i en låda?

Anmäl
2014-11-25 11:59 #17 av: Bizi

Alla katter utan stamtavla räknas som huskatter hos försäkringsbolag och kattklubbar. Det innebär att du inte kan livförsäkra din katt till det den är värd då den inte har stamtavla och köper jag en dyr katt så vill jag iallafall har livförsäkring i ett par år för att få ut något om katten dör (inte för att pengarna ersätter förlusten utan för att jag har råd att köpa en ny om jag vill) Sphynx ligger mellan 10-12000:- jag vet att iallafall jag får spara ett tag för att ha råd.

Så låt oss säga att du köper en Sphynx utan papper för 6000:-  du kan inte livförsäkra katten eftersom den saknar stamtavla. Du stödjer BYB, dvs folk som inte hälsotestar, veterinärbesiktar eller kanske inte ens vaccinerar/ID-märker.

För mej är stamtavlan ett bevis på att katten är uppfödd under kontrollerade former och att uppfödaren är seriös. Stamtavlan visar att katten är rasren, köper du en katt utan stamtavla vet du inte vem som är "Morfar" och "farmor" till katten, du vet inte om katten är rasren.
 Jag skulle aldrig (oavsett ras) köpa en så kallad raskatt billigare för att den saknar stamtavla. För då är det en huskatt.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.