Annons:
Etikett06-utställning
Läst 4318 ggr
Natali
4/11/08, 12:56 PM

Hur går en utställning till? del 2

En artikelserie om hur en utställning går till, steg för steg. Den berör dock mest SVERAK, då jag själv inte, än, varit på en IDP utställning.

Förberedelser.

Så nu är det lite förberedelser innan du kan åka till själva utställningen. Du skall ha ett burskynke. Det brukar gå att hyra ett från sin klubb, eller låna från klubbmedlemmar. Man kan så klart även sy själv, eller köpa. Här hittar du bra information om hur stor burarna är, och hur du skall sy ett burskynke. Du behöver också ha med kattlåda till katten, Jag brukar alltid ta med egen kattsand, men på vissa utställningar finns det kattsand. Mat, vatten och skålar till detta. Om du vill ha något att putsa katten med inför bedömningen. En sele kan vara bra attha med, om du brukar ha katten i sele annars förstås.

Du behöver troligtvis tvätta din katt. Har du en nakenkatt bör du tvätta den väldigt nära inpå utställningsdagen. Ev. till och med samma morgon. Här hittar du tips på hur du tvättar katten. (Håriga raser har olika behov av tvättning, bäst är att fråga andra med den rasen hur dem gör.) Tvätta gärna katten även ett tag innan, så du vet hur katten blir efter tvätten. Var noga med att inte byta ut till ett nytt schampo dagen innan en utställning! Du behöver också klippa klorna.

Det är bra att vänja katten vid att hållas och hanteras av olika människor, och i hanteras i lite olika ställningar osv.

Bekräftelse.

Några veckor, minst 14 dagar innan utställningen kommer bekräftelsen. Där står vilken/vilka katter du har anmält, och lite mer info om utställningen. Där brukar också finnas vilka tider som veterinärincheckningen är. Om du har ställt ut katten på andra utställningar, efter du anmälde, och katten har bytt klass är det viktigt att meddela detta så snart som möjligt. Detta gäller då bara vuxna katter som tävlar i öppen klass eller högre. Kan din katt ta titel på den utställningen som du skall till är det viktigt att minnas de tidigare bedömningssedlarna. (Det du får av domaren som bedömt din katt).

Dagen D.

Det är bra att packa allt några dagar i förväg, så du vet att du har med allt. Minns vaccinationsintyget. Det skall räcka med en kopia på tex. stamtavlan. Viktigt är också att ha med intyget på id-märkningen. Har du en raskatt finns allt på stamtavlan. Det skall alltså räcka med att ha en kopia på stamtavlan, om du inte vill ta med orginalet.

Fika kan vara bra att ta med, dagarna blir långa. Det brukar även finnas fika att köpa. Om du har lång resväg så kan det vara bra att åka kvällen innan. Tänk på att boka ev, boende i tid. Minns också att uppge att du har katt. Jag brukar försöka vara ute i god tid, både med att boka boende, och åka lite i föväg på morgonen inför utställningen. Det är bra att ha lite spelrum, om något oförutsett skulle hända.

Incheckning.

Det första du skall göra är att få katten veterinär incheckad. Det innebär att en veterinär kollar på katten och ser att den är frisk. Endast friska katter får ställas ut. Detta bl.a. för att undvika att smitta sprids. Försök att vara lugn med din katt, och jag brukar inte slita ut katterna ur transportburarna. De blir onödig stress. Om inte katten vill ut ur buren, tag av locket i stället. Strunta i den ev. kön som finns bakom dig.

Här brukar man också visa upp vaccinationsintyget. Även att katten är id-märkt. Chip läsare finns på utställningen, och det skall alltid göras stick kontroller.

Efter godkänd veterinärkoll skall du checka in. Då skall du visa upp utställarbekräftelsen som du fick på posten. Denna är viktig att ta med! Här får du ett till papper, som liknar bekräftelsen du fick på posten, nu finns även kattens utställningsnummer. Här kan du även köpa en utställningskatalog. Ibland ingår detta i anmälningsavgiften. Denna katalog är bra att ha så du kan hålla reda på din tur.

Nu skall du hitta till din bur. Oftast är burplaceringen redan gjord. Men det finns också utställningar med fri burplacering. Då brukar jag först ta reda på viken domare som skall döma min katt och försöka få en bur nära den domaren. Jag brukar även försöka placera mej bredvid katter av samma ras som mina. Tycker det är roligare som besökare att se samma raser bredvid varandra. När du väl hittat rätt, är det dags att klä och inreda buren. Stoppa in katten, och försök koppla av lite. Här kan det vara bra att ha en liten ihopfällbar stol. Så kan du sitta bredvid din bur. Tänk dock på att inte blockera gången mellan burarna, för besökare skall kunna se alla katter.

Nästa del tar upp själva bedömningen, fram till slutet.

Relaterade länkar

Av: Natali

  • [Personlig sida](javascript:void top.ShowProfile('Natali'))
  • [Kontakta](javascript:void top.ShowProfile('Natali', 'Contact.aspx'))

Datum för publicering

  • 2008-04-11

Natali /Natta, Sajtvärd på Sphynx I Fokus.

Annons:
Upp till toppen
Annons: